– Det är Tyskland som bestämmer om landet vill acceptera euroobligationer eller ej, men landet kan inte stoppa de djupt skuldsatta länderna om de för att rädda sig från misär går samman och ger ut euroobligationer, säger George Soros, som rest till Frankfurt för att i ett stort tal övertyga tyskarna om deras ansvar. Talet återges på engelska i tidningen The Guardian.

Enligt den kände finansgurun är det mycket svårare för ett land som Italien att lämna eurozonen än för Tyskland. Italien skulle inte klara av att betala sina skulder eftersom de är upplånade i euro. Om Italien tvangs lämna eurozonen vore resultatet italiensk kollaps med svåra följder för hela världsekonomin.
Det mest uppseendeväckande scenariot är att Tyskland kan lämna eurozonen. Såväl Tyskland som resten av Euroland kunde komma relativt väl ur en skilsmässa, eftersom de svagare ekonomierna återvinner sin konkurrenskraft när euron kraftigt faller i värde, samtidigt som Tyskland kan stå på egna ben.

– Euroobligationer som ges ut i en eurozon utan Tyskland och likasinnade euroländer skulle vara väl jämförbara med statsobligationer från USA, Storbritannien och Japan, säger George Soros.
Finansmannen är mycket kritisk till att Tyskland och övriga starka euroländer som lånat ut till de krisande PIIGS-länderna ”gör så lite som möjligt för rädda euron” och säger att länderna tillämpar gamla avtal med brister, samt påtvingar nya lagar som förvärrar recessionen.
George Soros konstaterar att den tyska allmänheten är emot euroobligationer, och att en tysk folkomröstning skulle ge ett rungande nej. Men hans råd till landets ledare är att ändå arbeta för euroobligationer för att rädda visionen om Europa.

– Den huvudsakliga invändningen mot euroobligationer är att de inte eliminerar skillnaderna i konkurrenskraft. Men om Tyskland accepterar euroobligationer skulle den politiska atmosfären inom EU bli en helt annan än dagens och öppna för strukturreformer. Folk fattar inte att införandet av euroobligationer kostar dem mycket mindre än om man fortsätter att göra så lite som möjligt för att rädda euron.

LÄS OCKSÅ De är fattigast – och rikast i Euroområdet
LÄS OCKSÅ Nytt orosmoln seglar upp i krisen
LÄS OCKSÅ Européer gömmer dollar i madrassen

Soros gör klart att eurozonen – dagens eller framtidens – inte är detsamma som EU, men han fruktar att euron vid det här laget är så integrerad i EU:s lagar och förordningar att hela unionen riskerar upplösning om Tyskland inte fattar rätt beslut.

– En tragedi av historiska mått kan bara undvikas genom tyskt ledarskap, konstaterar Soros som menar att dagens kris omvandlar EU från ett ”frivilligt förbund av likställda stater till en relation mellan långivare och låntagare.”

– Långivarna riskerar stora förluster om ett land lämnar unionen, ändå utsätts låntagarna för en politik som fördjupar deras depression, tynger deras börda och förevigar en position i underläge.

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/soros-battre-att-tyskland-lamnar-eurozonen_8074956.svd#xtor=AD-500-[svd.se/naringsliv]-[]-[Textlank]-[aftonbladet]-[]-[]